FANDOM


Main article: History of passive solar building design

HistoryEdit

Lee Porter Butler's 1975 Double Envelope (Shell) design[1] received wide publicity after the U.S. solar energy tax credits were created in 1978. Versions were on the cover of Better Homes and Gardens and Popular Science[2] magazines.

Butler was an artistic/ecological building designer. A self proclaimed "Ekotect" [3] he did not hold formal qualifications as an architect or energy engineer.[1]

Design and theoryEdit

Butler's experimental design was a form of isolated passive solar design that incorporated a passive heat distribution system. It attempted to address the problem of unequal distribution of heat that was associated with some direct gain systems. [4]. This phenomena is observed particularly in designs with inadequate thermal mass, poor cross ventilation and excessive polar facing windows.[2]

Butler's design essentially composed of a house within a house. Thermal energy was captured from a south-facing solarium and heat was circulated by a natural convection flow loop in the cavity between the two building envelopes and through a sub-floor or via earth cooling tubes.[3]

A recirculating air flow path resulted from the warm (less-dense) air rising in a south-side solarium, and cooler (denser) air falling on the north side to create pressure differentials that automatically moved excess solar thermal gain from the south to the north side of the building without forced convection systems. Air flow was proportional to the differences in temperature between the two convection paths.

In the summer, shading devices eliminate all direct solar gain. Vents are opened at the top of the to exhaust hot air. Fresh air intake uses ambient temperature Earth to cool and dehumidify replacement air at the base.

In winter, the air in the cavity is buffered by warm ambient-temperature Earth under the floor (which is partially recharged by the natural convection flow loop during each winter day). In the summer, the convective flow is replaced with cooler near-ambient-temperature Earth replacement air, and the warm air exhausts by natural convection.

Criticisms Edit

The original explanation provided for its efficiency was the thermal buffer that existed in the double envelope cavity. However, observers have also commented that the overall insulation of the design is higher with two walls instead of just one.[3]

While the design can perform better than a conventional home, formal performance monitoring suggested there were some problems with the original design. [5].

Commentators have criticised the design on various grounds:[citation needed]

  • The rock bed under the house interfered with the geothermal night time effect and slowed warming in the morning.
  • Roof-angled glass (See sun path) made it difficult to control summer heat gain and winter heat loss.
  • An equator-side porch excessively shaded the lower floor from solar gain
  • The additional cavity on the north wall was excluded from the conditioned area (and created a potential fire hazard).
  • Dark roofs and absent radiant barrier was not adequate to inhibit summer solar gain
  • The presence of a fireplace, chimney and clothes dryer were a source of convective heat loss
  • The design was not adequate to function in polar climates.
  • Concerns about condensation and moisture issues forming in the convection loop leading to maintenance or health issues.
  • The additional materials and thermal mass used in construction

Subsequent modifications have attempted to address these issues.[6]

Thermal buffer zone house Edit

A modification based on Butler's original design has been described[4] but not yet formally evaluated. It attempted to eliminate some of the initial issues.

An important difference is the northern limb of the convection loop (thermal buffer zone/TBZ) is employed as a utility area e.g. laundry room, closets, pantry, and storage space. The laundry room also doubled as an area for clothes drying.

An external window is located on the north side which can be opened to admit mild air into the TBZ during summer. An additional internal window separates the south side living quarters. This can be opened to admit warm winter air from the solarium to enter directly into northern rooms.

The designer states that on cold winter days, the TBZ tempered with solar-heated air could be often above 85 degrees F, while the outside air was below freezing.

Performance evaluation Edit

Current technology makes it is difficult to model the effects of these convective flow designs because computer performance simulation software do not presently incorporate these processes in their calculations.

See alsoEdit

Passive solar design concepts

ReferencesEdit

  1. Enforcement Actions
  2. Chiras, D. The Solar House: Passive Heating and Cooling. Chelsea Green Publishing Company; 2002.
  3. 3.0 3.1 The Double-Envelope House
  4. Zero Energy Design's Passive Solar Cooling Techniques, Abundant Energy In Harmony With Nature
Wikipedia
Imported from Wikipedia

This page is being imported from Wikipedia, to create a Wikidwelling stub or article. These steps need to be completed:

  1. Sections not relevant to Wikidwelling can be deleted, or trimmed to a brief comment. Note: Image redlinks should not be removed
  2. Redlinks to articles unlikely to be created on Wikidwelling can be unlinked. (leave links to locations and institutions.)
  3. Categories may need to be adapted or removed - e.g. "people born in the 1940s". Redlinked categories are not a problem.
  4. Templates not used on Wikidwelling should be deleted, like all the interwiki links ({{de:...}}, {{fr:...}},
  5. When these first tasks are basically done, you can remove this template, writing {{Attrib Wikipedia | article name}} in place of this {{Attrib Wikipedia raw | article name}} at the bottom (simply remove "raw").
    You can also:
  6. Move to a section "External links" all Wikimedia project-related templates (e.g. {{Commons}}, {{Commons category}}, {{Wiktionary}}, etc. ).
  7. Add more specific content (related to the Wikidwelling topic) to the article, insert videos from YouTube, etc.

Pages with this template.


The original article was at Double envelope house. The list of authors can be seen in the history for that page. The text of Wikipedia is available under the CC-BY-SA 3.0 license.


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.